Copenhagen Cava

View Original

Rosé cava - gastronomiske bobler til den danske sommer

Der er ingen tvivl om, at årstiderne påvirker vores humør - og smag: Når det er godt vejr, hælder vi mod lyse, livlige vine og når temperaturen på terassen stiger, er rosé Cava den ideelle ledsager. I dette indlæg kigger vi på Cava rosado og og de gastronomiske muligheder der eksisterer, for at supplere den mest glamourøse og forførende Cava af dem alle.

 

Hvordan laves rosé Cava?

Inden vi skruer op for de sprudlende pink bobler og skåler for de lyse nætter, skal vi først vide, at denne vins karakteristiske farve stammer fra de røde druer, der bruges til at lave den.

Basisvinen til rosé Cava kan bestå af røde druer (mindst 25% af blandingen ifølge reglerne) og hvide druer, selvom mange kun bruger røde sorter. Farven opnås takket være den kontakt, skindene har med mosten (kaldet maseration): Den resulterende farvetone kan variere fra en bleg pink til en rabarberagtig, afhængigt af den endelige blanding, macerationstiden og aldringstiden. Tendensen er at bruge kort maceration, især for cavaer med kortere aldringstid. Der er fem røde druesorter tilladt til produktion af rosé Cava: Garnacha Tinta, Subirat Parent, Trepat, Pinot Noir og Monastrell.

Rosé Cava adskiller sig fra altså fra andre Cavaer ved de druesorter, der bruges til at lave basisvinen. Derefter følger denne rosa Cava den samme produktionsproces med alle de trin, der udgør den traditionelle metode.

 

Parringer med rosé Cava

Rosé Cava er dronningen af fyraftensdrinks. Den karakteriseres ved sin friskhed, normalt med noter af røde frugter, friske bær, laurbær og blomster, hvilket gør den utrolig behagelig og let at drikke.

Rosé Cava er især velegnet til ”aperitiftimen” takket være dens glade bobler, friskhed og smukke, attraktive farve. Derudover beroliger og balancerer cava selv de stærkeste, mest komplekse smagsoplevelser; det er en lækker appetitvækker, der også øger spytdannelsen og skaber behagelige synergier med røget fisk, skaldyr, syltede fødevarer og andre klassiske retter, der serveres som aperitif. Derudover er mousserende vine ekstremt forfriskende og ideelle til aftener med venner.

 Rosé Cava er en ideel gastronomisk ledsager.

Der er to grundlæggende muligheder, når man vælger en vin til et måltid: at matche lignende smage eller gå efter en form for kontrast. Cava, takket være sin fremragende syrlighed og balance, er den ideelle ledsager til mad, ifølge sommelier Ferrán Centelles

"På et gastronomisk niveau bruger sommelierer cava på to grundlæggende måder; for det første som ledsager til smagsmenuer, hvor der serveres en række retter i forskellige stilarter; for det andet til de retter, der ikke passer godt med stille vine, som i tilfældet med retter med højt salt- eller eddikeindhold."

For eksempel til grillet fed fisk som makrel eller laks anbefales en sprød Cava de Guarda Brut Nature rosé, som hjælper med at rense munden fra den olieholdige fiskes tekstur og skaber en aromatisk kontrast med sin intense duft takket være Cavaens frugtige noter.

 

En anden situation hvor cava rosada kommer til sin ret er de mange grillaftener med familie og venner hvor kødbaserede grillretter især er populære. Den kraftige smag af grillede kød kræver nemlig en fyldig, cremet vin. Strukturen af en Cava de Guarda Superior Reserva eller Gran Reserva, der er lagret i mere end 18 og 30 måneder, henholdsvis, gør den til den perfekte ledsager til krydrede, røgede kødretter.

Rosé Cava er også en fantastisk ledsager til til forretter og salater, pasta- og grøntsagsbaserede opskrifter, fisk, skaldyr, gryderetter og kød, udover desserter som trifli, marengs med bær og flødeskum mv. Disse desserters sødme gør dem ideelle at servere med en Brut rosé Cava, som fremhæver dessertens delikatesse og harmonerer med dens frugt.

 

Bobler med rosa nuance

Rosé Cava er unik af flere grunde. For det første på grund af sin exceptionelle kvalitet, der er bestemt af dens oprindelse. For det andet på grund af mangfoldigheden af kategorier og forskellige stilarter eller typer af rosé Cava, der findes på markedet. Dette brede udvalg giver os mulighed for at skifte fra en Cava til en anden afhængigt af, hvad vi skal spise, eller hvordan vi føler os på det tidspunkt.

Det er svært at slå en let, forfriskende og frugtagtig rosévin i de varmere måneder. Som journalist Ruth Troyano siger det:

"Farven er suggestiv, og farven på rosé er lys, energisk og optimistisk - den bringer gode vibrationer. Ideelt set skal den serveres på solrige dage, men den kan også lyse op på de mørkeste dage. Alle elsker den boblende version af rosé."

 

Tre rosé cavaer du bør prøve:

See this content in the original post