Copenhagen Cava

View Original

Synes du Champagne er for surt eller dyrt? Her er de billigere og knapt så syrlige alternativer

Kender du følelsen af at stå i supermarkedets vinafdeling på jagt efter en flaske bobler? På hylderne står flasker med navne som Champagne, Cremant, Cava, Prosecco, Asti... Men hvad er forskellen tænker du, og hvad skal du købe, hvis du vil have de bedste bobler til prisen i en tid, hvor hver en inflationsramt krone tæller i budgettet?

Det har vi spurgt Copenhagen Cava’s sommelier Jesper Rahbek om og nedenfor, kan du læse hans svar.

 

”Jesper hvorfor er det, vi drikker bobler ved fejringer og festlige lejligheder?

Der findes ingen drik der er mere delikat, florlet og feminint forfriskende end en velafbalanceret boblevin. Det er en vin, der på en gang både læsker, kvikker, animerer til bevægelse, signalerer elegance, ekstravagance og inviterer til flirt.

 

”Hvorfor har det traditionelt set været Champagne folk har drukket?

Et blik historiebøgerne afslører en historie om vedvarende kollektiv mytefremstilling og kulturel branding med deltagelse af monarker, aristokrater, skuespillere, politikere, marketing folk m.fl., der med tiden og bakket op af enorme marketingbudgetter, har forvandlet Champagnens image fra en praktisk talt ubetydelig no-brand i det 15. århundrede til et universalt symbol på modernitet og ikon for den globale nydelseskultur. Samtidig er Champagne dyrt og derfor et luksusprodukt de fleste kun har råd til at drikke ved særlige lejligheder, hvor man gerne spenderer lidt ekstra.

 

Hvad gør man, hvis man synes Champagne er for dyrt?

Hvis du er vild med Champagnens syrerige og mineralske smag, kan du for eksempel erstatte Champagne med cremant. Cremánt er lavet på samme måde og på de samme druesorter som Champagne men uden for Champagnedistriktet. Til gengæld vil den koste 50 procent mindre end en flaske Champagne.

Det samme gælder hvis du vælger Cava. Cava kommer fra Spanien og laves på samme måde som Champagne og Cremánt. Cava produceres dog typisk på lokale spanske druer men anvender også klassiske Champagne druer som Chardonnay og Pinot noir. En god Cava kan fås fra blot omkring 100kr. og er nok der, hvor vi ser bedst sammenhæng mellem pris og kvalitet. Se Copenhagen Cava’s udvalg af cava

 

Hvad gør man, hvis man synes, at Champagne er lige lovlig surt?

Det er vigtigt at huske på, at vin med bobler fås i lige så mange smagsvarianter som vin uden bobler. Så selvom du ikke kan lide den franske variant, kan det sagtens være, der er andre typer bobler, du er til.

Et oplagt alternativ hvis du synes Champagne er for surt eller mineralsk, er spansk Cava. Som beskrevet er Cava lavet på andre druer, som vokser i et middelhavsklima der er væsentligt varmere, mere solrigt og med en længere vækstsæson end man finder i Nordfrankrig. Druerne og klimaet betyder, at Cava typisk er mere frugtig og rund i smagen end Champagne og knap så syrlig og mineralsk som deres franske fætter.

Et andet alternativ er italiensk Prosecco som også er en mere frugtig og ligefrem mousserende vin. Kvaliteten er dog ikke ligeså høj som ved Champagne og Cava og boblerne i Prosecco er typisk større, mere eksplosive og opløses hurtigere.

 

Hvor meget skal man betale, hvis man skal have en god flaske bobler?

Hvis du skal have noget andet end de billige standardprodukter fra supermarkedet, skal du op i prisklassen 100+ kroner for en Cava, Cremant eller Prosecco, En fornuftig Champagne koster fra omkring 300kr. Det betyder dog ikke, at du ikke kan finde en fin flaske bobler for mindre, men hvis du bevæger dig op i det her leje, så begynder der at ske rigtig meget. Det er simpelthen her, du får mest for pengene idet en mindre andel går til transport, afgifter, administration mv. og mere går til at producere vine af høj kvalitet.