Vin til konfirmationen - Din guide til en perfekt vinmenu
Hos Copenhagen Cava har vi sammensat en lille guide til dig, som hjælper dig til at få de helt rigtige vine til konfirmationen. Vi guider dig igennem hele dagen - fra velkomst til dessert.
Vin til velkomsten & aperitif
Som velkomstdrink anbefaler vi en Brut cava eller champagne ( vi foretrækker cava fremfor champagne, da der her er en bedre sammenhæng mellem pris og kvalitet, men det er selvfølgelig en smagssag ) som skal være let, frugtig og med sprøde, hurtige bobler som er ideel til at kombinere med alle typer lette kanapeer chips og oliven. Brut cava renser desuden munden mellem de forskellige snacks. Hvis du skal servere snacks med fedme, anbefaler vi Brut eller Vintage, da syren fra cavaen blødgører fedmen, og får både snacks og bobler til at smage bedre! Hvis I vælger ikke at servere snacks til velkomst, kan I også vælge at servere en rosé cava - en såkaldt blanc de noir baseret på pinot noir druen, da den har et snert af sødme uden decideret at være sød. Det er derfor et rigtig lækkert glas, hvis man vil drikke den for sig selv. Er I til de lidt sødere vine bør I vælge at servere en semi-sec cava eller prosecco som har mere sødme men stadig er frisk. En tommelfingerregel siger at bobler skal være mindst lige så søde som det de bliver serveret til.
Vin til forretten
Til forretten afhænger anbefalingen af hvad der er på menuen. Skal der serveres rå fisk som f.eks. ceviche, sushi, rimmet laks eller rogn som generelt er relativt sart, anbefaler vi en tør hvid cava eller corpinnat af typerne “Brut Nature”, “Extra Brut” eller “Brut” som egner sig allerbedst til det rå og salte. Er man mere til hvidvin kan man roligt gå med enten riesling, sauvignon blanc elle chablis. Skal der omvendt serveres tilberedt fisk (f.eks. grillet sandart eller torsk) eller skaldyr (f.eks. rejer, jomfruhummer el. kammuslinger), anbefaler vi en tør og lagret cava af Gran Reserva typen, da disse passer godt til umami grundsmagen, som præger de tilberedte fisk og skalldyr. Som alternativ kan du servere hvide vine af typen chardonnay (fadlagret), Chablis, Chenin blanc. Består menuen af fed eller røget fisk (f.eks. laks eller hellefisk), vil vi anbefale en Rosé cava, da den har nok syre til at skære igennem fiskens rige, olieagtige smag, men samtidig er tør nok til ikke at blive overdøvet af den. På vinsiden vil vi anbefale vin fra riesling, sauvignon blanc elle chablis.
Vin til hovedretten
Til hovedretten må den gerne få lidt ekstra gas, men igen afhænger valget af hvad der serveres. Består menuen af fisk (f.eks. grillet sandart, laks eller søtunge) anbefaler vi en tør og lagret cava eller corpinnat af Reserva eller Gran Reserva typen, da disse passer godt til den umami prægede grundsmag, som præger den tilberedte fisk. Skal der kød på bordet afhænger valget igen af hvilken slags kød. Til det let lettere og lyse kød (f.eks kylling, perlehøne eller kalv) vil en rød bourgogne med sin cremede struktur være et sikkert valg. Til oksekødet kræves omvendt vine med power og garvesyre som f.eks. Bordeaux, Barolo, Ribera Del Duero eller Rhone til at håndtere proteinerne i kødet. Særligt hvis kødes serveres, som det ofte gør med nedkogte fontbaserede saucer. Til lam eller råvildt anbefaler vi vin fra den nordlige del af rhone eller Ribera del Duero. Er man klar til at bryde med traditionen kan en tør og lagret cava af Gran Reserva eller Paraje Calificado typen, der er fantastiske til de tungere retter med masser af (umami) smag anbefales som erstatning for rødvinen til både kalvemørbrad, lam og vildt.
Mellem retterne
Prøv at servere en hyldeblomst granité med cava, der renser smagsløgene og derfor er perfekt at servere mellem f.eks. forretten og hovedretten. En granité er utrolig nem at lave, og er derfor også en god mulighed for at imponere dine gæster. Udover at være en god til at rense ganen mellem retterne, kan en granité også serveres som en let dessert eller drink. En dessert eller drink lidt udover det sædvanlige, der smager friskt og lækkert af hyldeblomst og cava - et stensikkert hit!
Du finder opskriften på Hyldeblomst granité med cava her
Vin til desserten
Bobler og dessert - det bliver ikke mere festligt! Man skal dog lige være opmærksom på at vælge de rigtige bobler til sin dessert. En tommelfingerregel siger at bobler skal være lige så søde, som den dessert de bliver serveret til. Vi foreslår generelt en Demi Sec, når det kommer til desserten. Alternativt kan man servere en sauternes. Hvis du skal servere en frugtig dessert med friske bær eller hvid eller mælkechokolade chokolade, vil vi anbefale en rosé cava, da de ofte er tørre men friske i smagen. Rosé cavaen vil komplimentere bærerne, da frugtige desserter typisk ikke er alt for søde desserter, hvilket gør rosé cava til et oplagt valg. Baseres desserten på mørk chokolade f.eks. brownie, Gateau Marcel eller mørk chokoladeis anbefaler vi en tør cava af typerne “Brut Nature”, der skaber et fint samspil mellem det bitre, det sure og det søde. Er man mere klassisk anlagt, kan men alternativt servere ruby eller vintage portvin.
Du kan finde flere artikler om bryllup samt opskrifter på fantastiske drinks mv. på vores Konfirmationsside