Cava , Champagne, Cremánt og Prosecco - Hvad er forskellen?

Cava, Champagne, Cremánt og Prosecco er alle mousserende vine men herefter hører lighederne op. I denne blogpost kigger vi nærmere på forskelle og ligheder og får styr på de grundlæggende begreber.

| Hvad er Cava

Terroir: Cava producers i middelhavsområdet hvor klimaet er mildt og varmt, med god soleksponering og en lang vækstsæson, hvilket giver optimale betingelser for god modning af druerne. Undergrunden består overvejende af sandsten, ler og kridt.

Druer: Cava produceres fortrinsvis på de lokale druer Macabeo, Parellada og Xarel-lo. Druerne kommer fra hele Catalonien og forarbjedes både lokalt men transporteres også mellem distrikter. Macabeo tilfører blomsternoter og balanceret frugt. Parellada giver friskhed og elegance. Xarel-lo bidrager med dybde og fylde. Du kan læse mere om cavadruerne her

Udbytte: 8-12.000kg/ha (2022)

Produktionsmetode: Den traditionelle metode (som champagne) med 2. gæring på flasken. Krav om økologisk dyrkning af al Cava Guarda Superior fra 2025.

Lagring: min. 9 måneder

Smag:  Cava har mere frugt i smagen og er typisk mere let og rund end champagne. En ung cava har ofte noter af citrus, æble, pære, kvæde etc. og mens en moden cava typisk præges af moden eller bagt frugt, brioche, mandelskind, ristede hasselnødder eller røg. Boblerne i Cava er typisk finere, udløses mere elegant og varer længere end i en Prosecco.  

Pris: En god vellavet cava nås let for 150 kr. Prisforskellen til champagne skyldes bl.a. lavere jordpriser, højere udbytte af druerne, kortere lagring for de billigste cavaer, udbredt automatisering i produktionen samt en lavere brand-værdi.  

Du kan læse meget mere om cava her

  

| Hvad er Champagne

Terroir: Champagne produceres i Nordfrankrig (Ca. 1000 km længere nord for Penedés ) og tæt på grænsen for hvor, det er muligt at dyrke ædle vinsorter. De klimatiske forhold her gør, at det er for koldt til at modne druer til et niveau, der kræves for at lave vin i andre franske vindistrikter. Det betyder dog omvendt, at terroir og årgang skinner tydeligt igennem i en champagne. Undergrunden i champagne består overvejende af kalk og kridt

Druer: Champagne produceres fortrinsvis på druerne Pinot Noir, Pinot Meunier, Chardonnay. Druerne må kun komme fra vinmarker i Champagne og skal undergå sin proces i samme område. Pinot Noir tilfører krop til vinen. Pinot Meunier giver friskhed og sprødhed. Chardonnay giver rygrad og præcision.

Udbytte: 12.000kg/ha (2022) (det højeste i et årti)

Produktionsmetode: Den traditionelle metode (som Cava) med 2. gæring på flasken.

Lagring: Min. 15 måneder

Smag:  Champagne er typisk mere syrlig og mineralsk end både prosecco og cava. Champagne er derudover typisk kendetegnet ved noter af citrus, gule æbler, fersken, mandler og brioche/toast/kiks. Boblerne i Champagne er som i Cava typisk finere, udløses mere elegant og varer længere end i Prosecco.

Pris: En billig champagne koster let 300kr. Den høje pris drives bl.a høje jordpriser, lavere udbytte af druerne, længere lagring, manuelle processer i produktionen (eksempelvis foregår den såkaldte ”tirage”, hvor vinen roteres of vendes under anden gæringen, manuelt) samt en høj brand værdi.  

| Hvad er Cremánt

Terroir: Cremant er lavet efter samme metode som Champagne, men uden for Champagne-distriktet. De mest kendte er Crémant d'Alsace, Crémant de Bourgogne, Crémant de Limoux og Crémant de Loire.

Druer: Cremant tillader et bredt udvalg af druer. For eksempel er Cremant d'Alsace lavet af seks forskellige druesorter, herunder Pinot Noir, Pinot Gris, Riesling, Pinot Blanc, Auxerrois og Chardonnay

Udbytte: 50-100l/ha

Produktionsmetode: Den traditionelle metode (som Cava og champagne) med 2. gæring på flasken. De regionale regler varierer, men alle Crémant-vine skal være fremstillet af håndplukkede druer.

Lagring: min. 9 måneder

Smag:  Alsace producerer kraftfulde, sure, lette cremanter. Dem fra det sydlige Bourgogne er fyldige og glatte, mens deres nordlige fætre er lette og friske med smag af sprøde grønne æbler. I Loire-regionen kombinerer vinene sødme og syre, elegance og fadlagring. I det sydlige Languedoc (Limoux) er racy vine med stærk syre populære.

Pris: En god cremant koster typisk omkring 100-150 kr. Prisforskellen til champagne skyldes bl.a. lavere jordpriser, højere udbytte af druerne, kortere lagring for de billigste cremant’er, samt en lavere brand-værdi. 

  

| Hvad er Prosecco

Terroir: Prosecco produceres I Nordøstitalien, hvor klimaet er varmt og tempereret. Der er betydelig nedbør hele året, og selv de tørreste sommermåneder har stadig megen nedbør. Undergrunden består af kalksten, ler, mergel og sandsten. Sammen med det tempererede klima udgør det de perfekte betingelser for at dyrke Glera-druen som er hoveddruen i Prosecco.

Druer: Prosecco laves altid på mindst 85% Glera druer; De sidste 15% må tilføjes fra otte forskellige druevarianter. Plantet i lavlandet, er Glera en temmelig neutral sort men plantes den på sydvendte skråninger producerer den vine med dybde og karakter.

Udbytte: 15.000kg/ha (2022)

Produktionsmetode: Charmatmetoden med 2. gæring

Lagring: En høj sukker/syre ratio gør Prosecco uegnet til lagring.

Smagen:  Typisk er Prosecco en mere frugtig og ligefrem mousserende vin end champagne og cava og ofte vil man finde præg af æbler, pærer og masser af blomster. Boblerne i Prosecco er også typisk større, mere eksplosive og opløses hurtigere end i cava og Champagne.

Pris: En god vellavet Prosecco nås let for 120 kr. Prisforskellen til Champagne og Cava skyldes bl.a. lavere jordpriser, højere udbytte af druerne, gæringsmetode, ingen lagring samt udbredt automatisering i produktionen og en lavere brand-værdi.

Forrige
Forrige

Hvad er cava? - En introduktion til spansk mousserende vin