Vin til Stenbiderrogn: 5 gode bud på hvad du skal drikke
Om Stenbideren – en forårsbebuder
Et af vinterens højdepunkter er stenbiderrognen eller ”Nordens Kaviar” som den ofte kaldes. Duften af hav og fornemmelsen af de små perlende og let saltede æg, der nærmest popper på tungen, når man spiser dem gør dem til noget helt særligt. Og udover at rognen smager forrygende gør den fine og sarte farve den særligt dekorativ på ex. blinis eller salater.
Stenbiderrognen kommer fra stenbider-hunnerne som typisk gemmer på op til 200.000 æg. Når de første stenbidere fanges ved kysterne, er det altid et glædeligt tegn på forårets ankomst. I slutningen af januar -starten af februar forlader fisken sit skjul og svømmer ind i danske farvand for at gyde. Og her ligger de danske fiskere klar til at fange den, inden den har lagt sine æg.
Sæsonen for de fine rosafarvede æg løber typisk fra slutningen af januar og frem mod slutningen af april.
Gastronomi og ernæring
Stenbiderrogn serveres typisk på blinis eller friskbagt rugbrød, toppet med en fed creme fraiche og dild. Klassikeren kan alternativt serveres på en skive surdejsbrød med avokado eller anrettes på spinatvafler. Det er både dekorativt og smager himmelsk. Til frokost kan den serveres på en rugbrødsmad med nye kartofler og dildmayo. Prøv også at drysse lidt stenbiderrogn og lidt creme fraiche og rødløg på din kartoffelpizza næste gang du skal have pizza.
Vidste du i øvrigt at stenbiderrogn er en ”super food” med et højt indhold af de sunde og vigtige omega-3-fedtsyrer – på højde med en fed fisk som og makrel. Derudover er stenbiderrogn rig på både selen, jod og kalium.
Valg af vin til stenbiderrogn
Uanset hvordan du foretrækker din stenbiderrogn, er her et par gode tommelfingerregler til din valg af vin:
Vælg hvid eller rosé allerhelst med bobler: Rødvin har tanniner, der udtørrer munden og tager fokus fra rognenes sarte smag og struktur.
Vælg en tør vin: Der er ikke nogen særlig sødme i hverken stenbiderrogn eller tilbehøret. Hvis vinen har nævneværdig sødme, kommer den derfor nemt til at fremstå ude af balance.
Vælg en slank vin: Stenbiderrognen er sart og frisk og vi ønsker derfor ikke en vin med for megen fedme -typisk opnået gennem fadlagring, da det kan få vinen til at fremstå tung og ude af trit med maden.
Vælg en frisk vin: Stenbiderrogn smager af hav og salt og matches bedst af en frisk vin uden nævneværdig frugt, blomster og fadnoter. Allerhelst skal den føles som at stå på stranden ved Vesterhavet og indsnuse den kølige, salte luft.
Bobler:
Er du til bobler vil vi anbefale cava. Cava er spanske mousserende vin, er skabt med traditionelle metoder og fremstillet primært af lokale druesorter som Macabeo, Parellada og Xarel-lo. Cava præsenterer en kompleks aroma og forfriskende syre, der gør den til et ideelt valg ligesom prisen er langt under champagne.
Når stenbidderrogn og Cava kombineres, opstår der en enestående smagsoplevelse. Stenbidderrognens let saltede nuancer den lette syre fra cremefraichen komplimenteres elegant af cavaens bobler og forfriskende syre, ligesom kulsyren renser ganen efter hver enkelt mundfuld.
Prøv for eksempel en Miquel Pons Reserva Brut Nature
Knastør økologisk strågul cava med gyldne nuancer. I næsen moden hvid frugt, brioche og honning. I munden skiller den sig ud for sin blidhed, sine cremede bobler, og sin friskhed. Det perfekte match med de sarte og delikate rogn og til en virkelig skarppris.
Eller hvad med Can Feixes Corpinnat Brut Classic
En Premium mousserende vin med en lang modningsperiode (7 år) under de strenge regler for mærket "Corpinnat". Lavet af et stringent udvalg og blanding af druesorter dyrket udelukkende på Can Feixes ejendommen og udsøgt bearbejdet med henblik på at fremhæve den enestående finesse, subtilitet og elegance, som de berømte “cavaer” fra Can Feixes udvikler efter mange års modning på flaske. Var en fast bestanddel af vinkortet hos verdens bedste restaurant “El Bulli” indtil den lukkede. Et eksklusivt og velafbalanceret match med stenbiderrognen, der matcher både det salte, det fede og syren i den klassiske servering.
En andet godt valg er Forns Raventós Brut Nature Rosat
Rosé cava med lys rabarberrød farve lavet på 100% pinot noir. Diskrete aromaer af røde frugter med ristede noter fra lagringen. På ganen er den yderst elegant, balanceret og velsmagende med en syre der giver en lang finish fuld af nuancer. Meget fine, bløde og vedvarende bobler der passer perfekt til stenbiderrognen og en utrolig smuk ledsager der vil imponere dine gæster.
Hvidvin:
Er du mere til hvidvin vil oplagte ledsagere være østrigsk grüner veltliner, fransk chablis på chardonnay druen. En chilensk chardonnay eller en fransk riesling fra Alsace vil også være udemærkede valg.
-
Snit hinderne op på rognen, og skrab den ud i en stor skål.
Hæld koldt vand på, og pisk rognen med et piskeris, så alle løse hinder samles i piskeriset. Rens riset, og forsæt indtil, der ikke længere samles hinder i riset.
Hæld rognen i en sigte, og skyl med rent, koldt vand. Lad den dryppe godt af, og krydr med salt og evt. hvid peber.
Stil rognen tildækket i køleskab, indtil den skal serveres.
Se video her
-
⏱ Opbevaring 0-2 grader: 3-5 dages
⏱ Opbevaring 3-5 grader (køleskab): 24 timers
⏱ Nedfrysning: 3-6 måneders
Holdbarhed af stenbiderrogn afhænger af, hvordan de opbevares temperaturmæssigt, men stenbiderrogn smager bare bedst, når de er helt friske. Vi anbefaler dig derfor at spise rognen samme dag, som den købes. Opbevarer du dem ved 0-2 grader, kan de dog holde sig friske i op til 5 dage, mens de ved køleskabs-temperatur skal spises inden for 24 timer.
-
Ja. Det er dog vigtigt, at de tør op i køleskabet, da de ved opvarmning bliver hårde og seje i teksturen. Husk i øvrigt, at stenbiderrogn først skal nedfryses, når de er renset.