Bobler til Nytårsaften - Fra Velkomstdrinks til Kranskage

Hos Copenhagen Cava har vi sammensat en lille guide til dig, så du får de helt rigtige bobler til din nytårsaften. Vi guider dig igennem hele aftenen lige fra velkomsten, til desserten til kransekagen når klokken slår 12.

Bobler til Velkomsten

Til velkomstdrinken eller Dronningens nytårstale, anbefaler vi en Brut cava som skal være let, frugtig og med sprøde, hurtige bobler som er ideel til at kombinere med alle typer lette kanapeer chips og oliven. Brut cava renser desuden munden mellem de forskellige snacks. Hvis du skal servere snacks med fedme, anbefaler vi Brut eller Vintage, da syren fra cavaen blødgører fedmen, og får både snacks og bobler til at smage bedre! Hvis I vælger ikke at servere snacks til velkomst, kan I også vælge at servere en rosé cava - en såkaldt blanc de noir baseret på pinot noir druen, da den har et snert af sødme uden decideret at være sød. Det er derfor et rigtig lækkert glas, hvis man vil drikke den for sig selv. Er I til de lidt sødere vine kan i vælge at servere en semi-sec cava som har mere sødme men stadig er frisk.

Bobler til Forretten

Til forretten afhænger anbefalingen af hvad der skal på tallerkenen. Skal der serveres rå fisk som f.eks. ceviche, sushi, rimmet laks eller rogn som generelt er relativt sart, anbefaler vi en tør cava eller corpinnat (hvid eller rosé) af typerne “Brut Nature”, “Extra Brut” eller “Brut” som egner sig allerbedst til det rå og salte. Skal der omvendt serveres tilberedt fisk (f.eks. fiskesuppe eller grillet sandart) eller skaldyr (f.eks. rejer, jomfruhummer, hummer, jomfruhummerbisque, kammuslinger) eller jordskokesuppe, anbefaler vi en tør og lagret cava af Gran Reserva typen, da disse passer godt til umami grundsmagen, som præger den tilberedte fisk. Består menuen af fed eller røget fisk (f.eks. laks eller hellefisk), vil vi anbefale en Rosé cava, da den har nok syre til at skære igennem fiskens rige, olieagtige smag, men samtidig er tør nok til ikke at blive overdøvet af den.

Bobler til Hovedretten

Kongemåltidet på årets sidste aften. Her må den gerne få lidt ekstra gas, men igen afhænger valget af hvad der serveres. Består menuen af fisk (f.eks. grillet sandart, laks eller søtunge) anbefaler vi en tør og lagret cava eller corpinnat af Reserva eller Gran Reserva typen, da disse passer godt til den umami prægede grundsmag, som præger den tilberedte fisk. Skal der kød på bordet (f.eks. kalvemørbrad, oksemørbrad, lam, vildt) anbefaler vi en tør og lagret cava af Gran Reserva eller Paraje Calificado typen, der er fantastiske til de tungere retter med masser af (umami) smag.

Mellem Retterne

Prøv at servere en hyldeblomst granité med cava, der renser smagsløgene og derfor er perfekt at servere mellem f.eks. forretten og hovedretten. En granité er utrolig nem at lave, og er derfor også en god mulighed for at imponere dine gæster. Udover at være en god til at rense ganen mellem retterne, kan en granité også serveres som en let dessert eller drink. En dessert eller drink lidt udover det sædvanlige, der smager friskt og lækkert af hyldeblomst og cava - et stensikkert hit!​​​​​​​

Du finder opskriften på Hyldeblomst granité med cava her

Bobler til Desserten

Bobler og dessert - det bliver ikke mere festligt! Man skal dog lige være opmærksom på at vælge de rigtige bobler til sin dessert. En tommelfingerregel siger at bobler skal være lige så søde, hvis ikke endnu sødere, end den dessert den bliver serveret til. Vi foreslår generelt en Demi Sec, når det kommer til desserten. Hvis du skal servere en frugtig dessert med bær eller hvid chokolade, vil vi anbefale en rosé cava, da de ofte er tørre men friske i smagen. Rosé cavaen vil komplimentere bærerne, da frugtige desserter typisk ikke er alt for søde desserter, hvilket gør rosé cava til et oplagt valg. Baseres desserten på mørk chokolade f.eks. brownie, Gateau Marcel eller mørk chokoladeis anbefaler vi en tør cava af typerne “Brut Nature”, der skaber et fint samspil mellem det bitre, det sure og det søde.

Bobler til kl. 12

Mange gemmer fejlagtigt de dyre bobler til midnat og det er en klassisk fejl da de dyre bobler ofte er tørre (Brut), som netop ikke går så godt til kransekage og søde desserter. Tørre bobler kommer i selskab med søde dessert og kage til at smage 'surt' og metallisk og er ofte grunden til at folk får et dårligt forhold til bobler. Bobler skal være lige så sødt, hvis ikke endnu sødere, end det mad man spiser til. Derfor foreslår vi en semi sec til kransekagen, når rådhusklokken slår 12, og vi skal springe ind i et det nye år!

Hvis nu du ikke skal have kransekage, men blot vil drikke champagnen for sig selv, vil vi foreslå en Corpinnat eller Blanc de Noir. Blanc de Blancs er champagne der udelukkende er lavet på den grønne drue Chardonnay, og er mere frugtig og cremet i sin fylde. Alt i alt et godt valg, hvis du blot vil drikke champagnen for sig selv, når du hopper ind i det nye år.

Valg af Glas

Når du har valg dine foretrukne bobler, skal glasset selvfølgelig også passe til. Vi anbefaler og bruger selv et glas fra tyske Rastal som du finder her.

Om glasset siger cava-ekspert Anna Wallner:

”Det er ekstremt vigtigt, hvilket glas man bruger, når man drikker vin. Et godt glas fremhæver vinens aromaer, så den kan opleves max. Når det kommer til mousserende vin, er de traditionelle ligesidede flutes, som så mange af os har købt i den store kassebutik, ikke helt optimale. De lige sider frigiver hurtigt de aromaer, der bliver svære for lugtesansen at opfatte. Man ønsker snarere en let afrundet kop, så aromaen samles, men stadig en smal bund, så frigivelsen af ​​boblerne kan koncentreres på en mindre overflade. Disse glas er meget dejlige at drikke af og er robuste nok til at tåle opvaskemaskine, hvilket jeg sætter stor pris på. Prøv det selv!"

Du kan finde flere artikler om nytårsaften samt opskrifter på lækre drinks mv. på vores Nytårsside

Forrige
Forrige

Cava og Østers - en smagsrejse i perfekt harmoni

Næste
Næste

Mousserende vin – et studie i stil og smag