Cava
Corpinnat
Ofte stillede spørgsmål
-
Item desCava er indbegrebet af spansk elegance og sofistikation. Cava er ikke knyttet til en bestemt region i modsætning til eksempelvis Champagne men 95% af al cava kommer fra Catalonien. Cava skal ligesom champagne fremstilles efter specifikke retningslinjer; bl.a. skal 2. gæringen foregå på flasken . Vinens fundament bliver typisk lagt med druerne: Macabeo, Xarel-lo og Parellada, som bidrager til cavaens sprøde og nuancerede smag. Cava betragtes som en af de mest madvenlige vine der findes. Med Cava får du utrolig meget værdi for din penge og en god flaske cava kan erhverves fra lige under 100kr. modsat champagne der koster fra 280kr. cription
-
De første flasker cava blev produceret omkring 1872 og historisk set blev cava skabt med inspiration hentet i Champagne. Da europæiske vinmarker blev ramt af vinpest i slutningen af 1800-tallet, besluttede en gruppe spanske vinbønder at genplante deres marker med de lokale druersorter: Macabeo, Xarel-lo og Parellada og starte en produktion af cava . I dag produceres Cava typisk på netop disse druer.
-
Du kan læse om processen her
-
I næsen kan du forvente en aromatisk duft af hvide blomster (fx. akacie, kamille, appelsin, hyld og lilje), citrus, pære, fersken og eksotiske noter af mango og ananas. I lagrede cavaer vil du desuden finde brødagtige nuancer, der kommer af modningen på de fine gærrester. I munden er Cava dejlig cremet og frisk med en blid mousse af fine bobler takket være 2. gæringen på flaske. Smagen domineres af gule æbler, citrus, fersken og eksotisk frugt. Cavaen vil typisk være mindre mindre syrlig end Champagne.
-
Der er flere årsager til, at vi udelukkende har cava i vores sortiment. Først og fremmest elsker vi cava som produkt og alt det cava er forbundet med: Udeliv, godt selskab, god mad, langbordsmiddage og kærligheden til landet, kulturen og jorden. Dernæst mener vi, at man i cava får helt utrolig meget kvalitet for pengene, i modsætning til for eksempel champagne, som gør det muligt for almindelige mennesker at nyde fantastiske bobler oftere. Sidst men ikke mindst er cava et af de mest alsidige vine,’ når det kommer til parring med mad. Der findes stort set ikke den fødevare som ikke kan parres med cava.
-
God cava kan fås fra omkring 99kr/fl . Typisk ligger prisen på en vintage cava omkring 139kr.-189 kr/fl langt under prisniveauet for tilsvarende kvalitet champagne.
-
Cava findes i typerne “hvid” eller “rosé” og klassificeres efter lagring og sukkerindhold - ligesom champagne. Både hvid og rosé cava er lavet på den traditionelle metode. Den væsentligste forskel ligger i farven, som for rosécava er opnået ved kortvarig kontakt mellem de røde drueskaller og mosten en proces kaldet ”maceration”.
-
I Danmark er bobler stadig noget vi primært drikker som aperitif eller til festlige anledninger som nytår og bryllup. I Spanien drikker man cava til hele måltiden . Hos Copenhagen cava kan vi på det varmeste at nyde cava til alt fra aperitif til tapas eller hovedretter og i vores sortiment finder du cava til enhver anledning. Du kan hente vores gastronomiske guide til cava her
-
Cava skal serveres afkølet. Unge cavaer serveres ved omkring 8ºC, for at fremhæve dens livlighed og friskhed.
Lagrede cavaer bør serveres ved omkring 10ºC for at forbedre frigivelsen af de mange aromaer:.
Hold dine bobler kolde ved at opbevare dem i en isspand med vand og is.
-
Cava er en fantastisk mousserende vin. Men hvad sker der, hvis du køber en flaske cava og ikke får den åbnet lige med det første? Hvor længe kan cava egentlig holde sig uåbnet i din vinkælder eller køleskab? Det kan du læse om her