Derfor er Cava fantastisk til grillmad
Cava er måske ikke det første du tænker på, når det kommer til valg af vin til grillmaden. Men faktisk kan cava være en perfekte ledsager til måltider, der er tilberedt over ild. Tænk bare på det som et måltid, der får en ekstra dimension, når det grilles i stedet for at blive tilberedt i ovnen eller på komfuret. Og med sin bemærkelsesværdige evne til at komplementere mad vil Cava med lethed klare opgaven.
|Cava matcher den kraftige smag af grillet mad
Cava stammer fra Catalonien i Spanien, og D.O. Cava-området er væsentligt varmere og mere solrigt end f.eks. champagne-regionen. Denne varme skaber en modenhed og rigdom i vinene, der let matcher den kraftige smag af grillet mad. Med cavaens lagringstid på minimum ni måneder, opnås endvidere en dybde og kompleksitet, der er med til at forstærke madoplevelsen. Du kan sågar parre Cava med krydret kød og marinader og få en perfekt kombination.
|Vælg vin der passer til menuen
Valget af den rette flaske Cava afhænger dog af, hvad du har på menuen. Yngre Cava'er fungerer bedst med lettere retter som tapas, antipasti og salater med grillede grøntsager. Hvis du ønsker mere robuste smagsoplevelser f.eks. grillet kylling, pizza (hvid el. vegatar) eller burger kan en Reserva (lagret i 18 måneder) klare opgaven. Men en Gran Reserva (lagret i mindst 30 måneder) vil først virkelig være en fornøjelse, når den nydes sammen med en hel fisk eller en grillet udskæring af svin, kalv eller lam. Ser en årgangsdato på etiketten, er det typisk en indikation af en mere kompleks stil og vil typisk være et spændende valg.
|Vælg vin der supplerer tilbehøret
Det er også vigtigt at tænke på, hvordan Cava'en kan supplere de øvrige ingredienser på tallerkenen. Sommergrøntsager som peberfrugt, auberginer, courgetter og majs vil alle gå fint sammen med Cava. Det samme gælder for sno- eller naanbrød, hvis du ønsker at tilføje lidt ekstra tilbehør.
|Glem ikke Skaldyrene
Du må heller ikke glemme skaldyrene. Hvem kan modstå friske rejer eller jomfruhummer, på grillen? Særligt når man befinder sig ved stranden! Den røgede skal fra skaldyrene tilføjer en fantastisk umami-smag, og de saftige smagsnuancer fra stegte kammuslinger er bare lækre. Placer en stykke tun eller en sommermakrel makrel på den varme grill, og pludselig får du et perfekt match til et glas Cava - i dette tilfælde ville jeg anbefale en Reserva.
|Cava til hapsere og appetitvækkere
Og så er der selvfølgelig alle de små appetitvækkere, du kan nyde, mens du venter på, at fisk eller kød tilberedes. Cava er fantastisk sammen med alt, der er friturestegt, så hvis du har en ven, der er ekspert i at lave feks. kroketter, så få ham eller hende til at diske op. Ellers fungerer en simpel tapas med oliven, ost og især lufttørret skinke også fremragende. Cava er også et glimrende valg til en cremet dip eller et par østers. Cava er tilsat minimale mængder sukker, som gør den til et ideelt match til rå og let kogte skaldyr.
|Cavaen kan spille sammen med dine ingredienser
Du kan også fremhæve Cava'en ved at vælge ingredienser, der passer perfekt til dine salater og tilbehør. Søde kirsebær eller granatæblekerner vil eksempelvis bringe den skønne frugtige smag frem i en rosé Cava, der i Spanien kendes som rosado. Cava er også vidunderligt sammen med sprøde croutoner og parmesan i en cæsarsalat. Hvis du griller ferskner eller nektariner sammen med din kylling, vil det få de delikate ferskennoter i Cava'en til at træde frem.