Spørgsmål og svar
Har du spørgsmål, vil vi gøre alt, hvad vi kan, for at besvare dem. Gå på opdagelse i kategorierne nedenfor - der gemmer sig måske et svar blandt vores ofte stillede spørgsmål.
Hvis ikke du finder de svar, du søger, kan du altid række ud til os på kontakt@cava.dk
Cava
Cava er kort fortalt mousserende vin lavet i Spanien med en alkoholprocent mellem 10,8 og 12,8%. Læs mere her
Cava produceres efter champagnemetoden eller "den klassiske metode" med 2. gæring på flasken på samme måde som eksempelvis Champagne og Crémant. Læs mere her
Cava produceres overvejende på 3 lokale druer: Macabeo, Xarello og Parellada. Det er dog tilladt af anvende følgende øvrige druetyper: Chardonnay, Pinot Noir, Trepat og Subirat Parent. Læs mere her
Når du skænker et glas Cava kan du forvente en aromatisk duft af hvide blomster, citrus, pære, fersken og eksotiske noter af mango og ananas.
Du vil også kunne finde de eftertragtede brødagtige nuancer, der kommer af modningen på gærresterne og en vis mineralitet.
I munden er Cava dejlig cremet og frisk med en blid mousse af fine bobler takket være 2. gæringen på flaske.
Smagen domineres af gule æbler, citrus, fersken og eksotisk frugt, der primært kommer fra Macabeo-druen.
Cavaen vil typisk være mindre mindre syrligt end Champagne på grund af Middelhavsklimaet.
En god cava ( og her taler vi ikke supermarkedscava) koster typisk fra 100kr/fl. Typisk ligger prisen på en vintage cava eller corpinnat i prislejet 139-250 kr/fl langt under prisniveauet for champagne.
Både ja og nej. Cava har ligesom champagne forskelligt sukkerindhold afhængig af type. En “Brut Nature” i den tørre ende af spektret er ikke normalt tilsat sukker men må tilsættes op til 3g sukker/liter. En “Dulce” i den søde ende af spektret er typisk meget sød og må tilsættes op til 50g/liter. Imellem findes andre typer med varierende sukkerhindhold. Læs mere her
Cava skal serveres afkølet.
Cava de Guarda, som har den korteste lagringstid serveres ved omkring 8ºC, for at fremhæve dens livlighed og friskhed.
Reserva og Gran Reserva bør serveres ved omkring 10ºC. Dette for at forbedre frigivelsen af de mange aromaer:.
Derudover kan Cava serveres i en isspand med vand og is, så flasken er helt nedsænket og forbliver afkølet til det sidste glas.
Cava har en lang historie bag sig og er blevet produceret siden 1872.
Det første eksemplar kom til verden, da Josep Raventos efter en tur til Champagne var blevet inspireret til at lave en lignende vin fra Spanien.
Før i tiden blev vinene kaldt Xampaña, hvilket mindede for meget om Champagne - og derfor fik franskmændene da også sat en stopper for det.
I år 1971 fik den spanske udgave tildelt navnet Cava, og i 1991 blev den optaget som en selvstændig DO i den spanske vinlovgivning.
Cava har en enestående gastronomisk alsidighed og bemærkelsesværdig kvalitet i forhold til dens pris. Mange sammenligner Cava med den mere kendte champagne. Det mousserende vinsegment i Catalonien har opnået stor anerkendelse for sin evne til at levere kvalitet, finesse og kompleksitet i hvert glas uden at sprænge budgettet.