Den store guide til nytårsbobler 2024
Snart bliver 2024 til 2025, og det skal fejres! Efter næsten et år med krig og inflation og stormflod er der rigtig god grund til at hilse et nyt og forhåbentligt mere normalt år velkommen, og traditionen tro skal det ske med masser af lækre bobler.
»Mange ønsker, at nytårsaften skal være helt speciel, og her kan bobler altså bare noget. Alene det at åbne en flaske mousserende vin er en oplevelse i sig selv,« siger Jesper Rahbek, sommelier i Copenhagen Cava.
Bobler hele aftenen
Ifølge Jesper Rahbek behøver man ikke vente til klokken tolv med at lade propperne springe; man fint starte med boblerne allerede først på aftenen.
”Personligt Jeg vil starte med noget tør cava til Dronningens nytårstale og så servere nogle salte snacks eller østers til. Der er også masser af bobler, der passer rigtig godt til mad. Cava eller champagne gør sig eksempelvis fantastisk godt til retter med fisk og skaldyr til rodfrugtsupper, risotto eller lettere kødretter som f.eks. kalv, lam eller fuglevildt. Til desserten skal boblerne være sødere som f.eks. Cava semi-sec. Og så skal der selvfølgelig drikkes bobler ved midnat.«
Hvilken type, man vælger, er op til smag, prioritering og pengepung.
»Hos Copenhagen Cava anbefaler vi cava, fordi vi her synes man finder den bedste sammenhæng mellem kvalitet og pris, ligesom cava er en fantastisk alsidig vin, når det kommer til parring med mad”. Når du køber champagne betaler du meget for ”brandet”, mens man med Prosecco og Asti skal lede længere efter god kvalitet.
Både champagne og cava er i øvrigt lavet på samme måde med 2. gæring på flasken mens udgangspunktet i forhold til druer og klima er forskelligt. Hvor Champagne produceres i det kølige og solfattige Nordfrankrig og primært på druerne Chardonnay, Pinot Meunier og Pinot Noir, kommer cava fra Catalonien ved middelhavet med en lang og varm vækstsæson. Cava laves typisk på druerne Xarello, Macabeo og Parellada men tillader derudover en række øvrige druer, hvilket skaber større mulighed for variation.
I forhold til smagprofilen gælder det generelt, at Champagne er mere syrlig og mineralsk end både Prosecco, cremánt og Cava. Cava har omvendt mere frugt i smagen og er typisk mere rund end champagne. Prismæssigt koster en billig champagne let 275kr flasken, mens en god cava fås for mellem 90-200kr.
Herunder finder du Jesper Rahbeks bud på bobler til nytårsaften
Tørre bobler
Miquel Pons Reserva Brut
Her får du en virkelig velsmagende økologisk cava lavet på de klassiske druer Macabeu (45%), Xarello (45%) og Parellada (10%) og lagret 24 mdr.
Vinen har smukke gyldne nuancer og elegant boblefrigørelse. I næsen finden man krydrede aromaer af moden tropisk frugt, intens og vedvarende. I munden en mild smag af ældning, ledsaget af en cremet og velintegreret boble. Denne cava er nem at drikke alene, men går også fantastisk til lidt salte snacks eller fx østers
Pris pr. flaske: 99 kr. ved køb af 6 flasker.
Forns Raventós Ortus Gran Reserva Brut Nature
Dejlig og fyldig og elegant Blanc de Noir, er fremstillet udelukkende på Pinot noir-druer og lagret 30 måneder på flasken. Blanc de Noirs er fantastiske madvenlige mousserende vine som appellerer til dem, der søger en mere intens og struktureret smagsoplevelse, hvor de røde druers intensitet og kompleksitet løftes af den liflige mousse. Vil passe perfekt til f.eks. røget laks, sushi, skaldyr, jomfruhummerbisque, grillet fisk eller lagrede oste.
Pris pr. flaske: 166 kr. ved køb af 6 flasker.
Can Feixes Corpinnat Brut Classic
En premium mousserende vin med en lang modningsperiode (hele 84 måneder) under de strenge regler for mærket "Corpinnat". Vinen er lavet på Macabeu (26%), Parellada (50%) og Pinot Noir (24%) og udemærker sig ved enestående finesse, subtilitet og elegance. Var en fast bestanddel af vinkortet hos verdens bedste restaurant “El bulli” indtil den lukkede. Et perfekt match til f.eks. Ceviche, sushi, grillet fisk, skalddyr, risotto, vildt, lagrede oste, mørk chokolade (max. 70% cacao)
Pris pr. flaske: 196 kr. ved køb af 6 flasker.
Forns Raventós Brut Nature Rosat
Utrolig smuk rosé cava med lys rabarberrød farve lavet på 100% pinot noir. Aromaer af røde frugter med ristede noter fra lagringen. På ganen er den yderst elegant, balanceret og velsmagende med en syre der giver en lang finish fuld af nuancer. Meget fine, bløde og vedvarende bobler. Vil passe perfekt til f.eks. Ceviche, sushi, salater, svamperisotto, røget fisk, Lam samt, friske el. let lagrede gede- el. komælksoste samt hvid chokolade el chokolademousse
Pris pr. flaske: 143 kr. ved køb af 6 flasker.
Halvtørre bobler
Miquel Pons Reserva Semi-Sec
Et godt eksempel på, at gode bobler ikke behøver at koste en formue. Boblerne er perlende og cremede og smagen umiddelbar let og sødmefuld med noter af pære og æble og et strejf af toast. Dette er cavaen alle vil kunne lide til festens dessert, til kransekagen eller til at skåle nytåret ind med. Lavet på Macabeu (40%), Xarello (55%) og Parellada (5%) og lagret 15 måneder på flasken.
Pris pr. flaske: 94 kr. ved køb af 6 flasker.
Du kan finde flere artikler om nytårsaften samt opskrifter på lækre drinks mv. på vores Nytårsside